Eldsdansen, Helene Tursten

En ung kvinna anmäls förvunnen av sin mamma. Hon sågs senast med ett stort sällskap som festade efter bokmässan på Avenyn i Göteborg. Då baren stängde skulle det glada gänget åka upp till ett hotellrum för att fortsätta med festligheterna. Alla utom Sophie, som skulle ta trapporna, trängde ihop sig i hissen. Sedan dess har ingen sett henne.

Några veckor senare hittas en bränd kropp. Det visar sig vara den försvunna Sophie. Kriminalinspektör Irene Huss funderar över om detta har något samband med mordbranden för femton år sedan, som den då, lilla Sophie, misstänktes för...

Detta var min sjätte bok av Helene Turstens serie om kriminalinspektör Irene Huss förehavanden. Jag gillar verkligen hennes upplägg och sätt att skriva, och jag har som vanligt svårt att lägga boken ifrån mig innan den är utläst. Helt klart en favoritförfattare inom genren kriminalroman!

Den oskyldige, Harlan Coben

Den helt vanliga collegestudenten Matt Hunt får i sitt unga liv vid ett ögonblick alla olyckliga tillfälligheter emot sig, och istället för att ta sin examen med sina jämnåriga kamrater får han tillbringa flera år i fängelse får dråp.

Flera år senare är han lyckligt gift och väntar sitt första barn med sin fru. När hans fru Olivia är borta på affärsresa får han en film skickad från hennes mobiltelefon till sin egen. Filmen vänder upp och ned på hela hans tillvaro men hans fru går inte att nå för en förklaring. Han följer upp ett spår till ett hotell, men väl där går allt snett. Och han är snart misstänkt för mord som han inte begått.

Efter att ha läst väldigt mycket svenska deckare de senaste åren så måste jag säga att den här kändes väldigt mycket av allt. Den var spännande, men den kändes också väldigt amerikansk. Vilket ju är helt naturligt med tanke på att det är en amerikansk författare som skrivit boken, och att det hela utspelar sig i USA. Det är väl mest en omställningsfråga för mig, men inte värre än att jag tänka mig att läsa något mer av Harlan Coben.

Svek, Karin Alvtegen

Eva inser en dag att hennes relation med maken inte är vad den har varit. När han dessutom inte vet om deras äktenskap är något han vill fortsätta eller ej, så börjar hennes tankar snurra. Hon inser trots han nekande att han har någon annan, och hon handlar genast.

Jonas har varit sjukskriven från jobbet i över två år för att vaka vid sin flickvän Annas sida då hon efter en olycka hamnat i koma. Tillslut ordnar Annas läkare så att Jonas får träffa sjukhuspsykologen, han måste ju gå vidare med sitt liv. Motvilligt går Jonas med på psykologens förslag att han ska tillbringa en kväll utanför sjukhuset. Detta sätter igång en händelsekedja med oanade konsekvenser.

Jag hade hört väldigt mycket om den här boken, om hur bra den var, av bekanta. När jag så skulle läsa den var jag rädd att jag hade för höga förväntningar, men den var riktigt bra. Jag sträckläste den under gårdagen, trots att jag fick obehagskänslor av den emellanåt. Fast när sista sidorna var lästa blev jag otroligt besviken! Det kändes som att Alvtegen fick slut på idéer och vävde ihop en final som knappt ens var värdig en typisk amerikansk evighetslång dagsåpa.