De från norr kommande leoparderna, Bodil Malmsten


Här bjuds på kloka iakttagelser på såväl omvärlden i stort som på grannarnas äktenskap. Hon skriver om sina tankar kring Mindfulness som nytt begrepp, ... att det bara är vad ens mormor alltid sa - att man ska ta en sak i taget, blott en dag i sänder.

Hon reflekterar över det som händer i världen under två års tid, från maj 2007 till april 2009, och hon gör det med finess. Jag måste bara läsa de första två loggböckerna - jag vill ha mer av Bodil!

På sängbordet

Varför har jag inte läst Bodil tidigare?!

Rätt inställning till regn, Alexander McCall Smith

Isabel är en kvinnlig filosof som kan ägna sig åt sitt intresse på heltid då hon har fått ett arv att leva på. Hon är bl a redaktör för en filosofisk tidsskrift, men utöver detta filosoferar hon om stort som smått som händer i hennes dagliga liv.

Hon ägnar stor tid åt att fundera om lämpligheten i människors beteenden och val, såsom att en mycket ung kvinna förlovat sig med en betydligt äldre man som hon får stifta bekantskap med. Dessutom ägnar hon mycket tid över att fundera i lämpligheten i att involvera sig med sin brorsdotters före detta pojkvän, för det verkar inte bättre än att hon kärat ned sig i honom...

Jag har varit nyfiken på denne författarherre länge nu, min moster fullkomligt älskar hans bokserie om Damernas detektivbyrå. Men jag kunde inte ha blivit mer besviken!

Det var som att kastas bakåt i tiden men samtidigt korsa dåtid med nutid. Jane Austen har en mycket mer modern syn på kvinnor och deras känslor än vad Alexander McCall Smith har, och det var ju inte direkt igår hon skrev sina mästerverk.

Att jag slutförde boken trots min ständiga irritation över hur personerna i boken antas tänka och tycka om diverse saker och ting, det är helt min mosters förtjänst. Nej, nu har jag läst en bok av denne man och det blir ingenting mer läst av honom för min del.