Oväntat besök på Star Street, Marian Keyes



På Star Street i centrala Dublin finns ett hus som befolkas av en liten skara människor som knappast kunde vara mer olika. En kvinnlig taxichaufför som slänger av de passagerare som inte rättar sig efter hennes regler under körningen, en synsk pensionär som inte vill erkänna att hon har gåvan, en kvinnlig skivbolagschef som gärna svassar runt i sina minst tio centimeter höga klackar på diverse olika apotek, ett gift par som inte spenderar en enda minut av sin lediga tid isär, och två polska män som försöker skaffa sig ett bättre liv åt sig själva och sina anhöriga genom att jobba hårt och skicka hem pengar. Trots att husets alla lägenheter är bebodda så tillkommer det ytterligare en själ.

Otrohet, partnerbyte och en mycket otäck händelse länkar samman husets invånare med varandra. Liksom en hel rad oväntade saker som hinner inträffa under 61 dagar av dessa personers liv. Hur ska detta sluta?!

Jag gillar verkligen Marian Keyes, jag har läst alla hennes böcker utom boken med kåserier och krönikor. Hon förmedlar alltid ett budskap och har skrivit om bla alkoholism och kvinnomisshandel, men hon gör det på ett uthärdligt sätt. Tunga ämnen som hon blandar med diverse dråpliga och ibland sanslöst roliga händelser. Hon skriver om sina landsmän med värme och klarsynthet och jag vill alltid läsa mer av henne när jag avslutat en bok. Så också nu. Man mår gott av ett lyckligt slut emellanåt, som i en Disney-saga fast för vuxna.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson

Allan Karlsson är en mycket ovanlig man som levt ett mycket intressant och ovanligt liv. Att då avsluta sina dagar på ett ganska vanligt vis för någon i hans ålder ligger inte för honom. Dagen då han fyller hundra år kliver han helt enkelt ut genom fönstret från sitt rum i markplan på äldreboendet, och så bara går han dit benen bär och styr, vilket råkar bli busstationen. Väl där sätter han sig på första bästa buss han anser sig ha råd med, och vips så är han ute på ett äventyr som är mycket ovanligt för någon i hans ålder. Eller ja, ett ovanligt äventyr för de flesta, är väl kanske rätta uttrycket.

Vilken bok! Vilken pärla! Helt otroligt rolig från pärm till pärm! Jag vet inte hur många gånger jag skrattade högt då jag läste! Jonas Jonasson är ett för mig helt nytt namn, men ett namn jag verkligen skall hålla ögonen på framöver. Vilket sätt att skriva, han är ju otroligt kunnig om historien som han här väver in så naturligt i denna charmiga berättelse, så att man förutom att roas då man läser den, även bättrar på allmänbildningen en smula. Köp- eller låna boken, bara ni läser den!=)

Blodläge, Johan Theorin

Per Mörner har inget roligt liv. Hans dotter är svårt sjuk, hans exfru är omgift och han hankar sig fram på ett dåligt betalt jobb. Dessutom får han sin far på halsen, en gammal avdankad porrkung, som lider av sviterna efter en stroke, däribland afasi.

Egentligen har han inte någon vidare kontakt med sin far, som han inte kallar pappa - utan Jerry, men blev uppringd av honom strax före påsk och blev orolig då fadern, som bara klarar av att säga några enstaka ord, verkade vara i fara.

Han hittar sin far i ett hus som strax efter hans ankomst börjar brinna, dessutom har Jerry blivit knivhuggen. Då han, trots deras genom livet dåliga kontakt, känner ett ansvar för sin far så tar han med honom till stugan på Öland som han ärvt efter sin morbror.

För att slippa tänka på sin dotters dåliga tillstånd börjar han luska i sin fars förflutna. Vem ligger bakom mordbranden och varför?

Jag blev otroligt besviken på den här boken, jag hade förväntat mig något helt annat. Mer och bättre, vet inte riktigt vad men inte det här. Boken var fruktansvärt seg, men har jag påbörjat något slutför jag det. Oavsett hur många veckor det tar. Jag fick tillslut locka mig själv med bokhögen som väntar på att bli läst efter att jag tvingat mig igenom den här.

Lite dåligt samvete får jag också då jag gett bort ett exemplar av Blodläge till min stackars moster i födelsedagspresent. Hon svepte liksom jag både Skumtimmen och Nattfåk i rasande takt och tyckte att de böckerna var riktigt bra. Det är nog bäst att jag hör av mig till henne och kollar så hon inte dött av tristess!=/