Bok vs Film: Lyckan, kärleken och meningen med livet

För några veckor sedan såg jag Lyckan, kärleken och meningen med livet på bio. Boken läste jag för ett par år sedan. Det var innan det ens var tal om att det skulle bli en film av det hela, så alla bilder jag fick när jag läste den, var mina egna. Det är ju vanligtvis där det krockar för mig. Inte bara att filmen inte innehåller allt som finns med i boken, vilket jag ju förstår är mission impossible med tanke på en vanlig films speltid. Ytterligare en anledning är ju att jag redan målat upp hela historien för mitt inre under tiden då jag läser boken, vilket i regel alltid brukar vara något helt annat än vad filmernas skapare ger publiken...

Vad tyckte jag då? Jo, en bra film som jag absolut kan tänka mig att se igen. Jag visste ju redan innan att jag skulle tas med på ett äventyr, att få ta del av ett liv som inte är det vanliga "leva-som-alla-andra-livet". Mycket jag förväntade mig fanns där, i filmen också. Sedan hade ju såklart filmskaparen sina visioner med filmen, vilket inte riktigt följde boken, men så är det ju ofta, så där blev jag ju inte förvånad. Fast jag är ändå glad att jag hade läst boken, vilket gav mig ett annat djup och förklaringar till det som utspelades på bioduken. Det hade uppenbarligen inte tonårstjejerna som satt bredvid mig. Oj, vilka kommentarer de hasplade ur sig! De trodde säkert att de skulle få se en klassisk Julia Roberts-film à la romantisk komedi som de hon gjorde i början. Men, men. Det skadar ju aldrig att vidga sina vyer!;-)

Cherry on Top

Jag har fått en award av Boksnoken och jag blev riktigt glad!=) Är det något jag saknar så är det tiden att läsa böcker jag själv valt. Nu går den mesta av min vakna tid åt att läsa litteratur med bla latin och lagar. Pust... Just därför blev jag så himla glad då Boksnoken gav mig denna award, skönt med uppmuntran då man känner att tiden inte räcker till, och både mitt skönlitteraturläsande liksom bloggen här blir sorgligt eftersatta. Men snart är det lite julledighet, så då hoppas jag att det skall märkas här på bloggen vad jag ägnat den tiden åt.;-)

Regler:
  1. Tacka den du har mottagit priset ifrån.
  2. Kopiera prismärket till din blogg.
  3. Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter och nämn en favoritbok per författare.
  4. Skicka awarden till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.

3 av mina favoritförfattare:
  1. Elin Lindqvist - min absoluta favorit! Vilket språk! Jag är helt betagen av hennes sätt att skriva. Jag har läst Tokyo natt och Tre röda näckrosor. Tyvärr finns de nu bara som e-böcker, men jag hoppas innerligt att Piratförlaget tar sitt förnuft tillfånga och trycker upp fler exemplar med riktiga blad. Mina är nämligen utlånade, varav den ena jag inte har en aning om var den befinner sig nu...
  2. Helene Tursten - hennes kriminalromaner där polisen Irene Huss löser brotten. Jag har inte sett den filmatiserade versionen, och det lockar mig faktiskt inte alls. Men då jag har en av hennes böcker under pågående läsning är det inte lätt att få kontakt med mig, kan jag säga.
  3. Marian Keyes - som är en fena på att skriva om tyngre ämnen på en lättsmält nivå där ett och annat skratt inte kan stanna kvar inombords. Hon väckte mitt intresse för Irland och det ledde till att jag firade min 30-årsdag i Dublin.=)
Mina 5 mottagare av Cherry on Top-award:
  1. En bok om dagen - som är general för Pocket & Prassel. Verkligen en böckernas eldsjäl.
  2. I hyllan - har jag följt länge och det är alltid lika inspirerande att titta in där.
  3. Boksnoken - ja, nu vet jag ju att hon redan har fått denna utmärkelse, men jag gillar verkligen att botanisera där för vi har så otroligt lika boksmak har jag märkt. Får många bra boktips där som jag skriver ner i mitt lilla bokblock.=)
  4. Malin - henne hittade jag till då jag läste litteratur. Framöver lär hon nog ge en hel del barnbokstips vilket jag tacksamt kommer att ta emot. Det kommer att underlätta mina julklappsinköp framöver...;-)
  5. Emmas Bokhylla - jag är så glad att jag har hittat till Emmas Bokhylla för hon har, trots att hon befinner sig lååångt borta i spännande Afrika, stenkoll på vad som händer i bokvärlden. Jag vet precis vart jag skall logga in då jag lyfter näsan från latinglosorna!=)

Årets julklappsböcker

Redan innan oktober var till ända hade jag hunnit avverka stora julklappsracet och ett antal böcker var därmed inhandlade och redo för sin plats under granen. Till mina syskonbarn blir det numera alltid böcker av svenska författare i julklapp. Detta av två anledningar, de bor utomlands och då blir man ju lite extra patriotisk.;-) Dessutom är det lätt att få med sig tillbaka då också en massa andra julklappar skall fraktas med över Atlanten.





Till minstingen som blir 1 år i mars blev det denna:











Till mellantjejen som är 5 år blev det den här







Och till stora tjejen, 7-åringen, den här (kan man ana att faster är barnsligt förtjust i deckare?;-))


Hoppas de blir nöjda och glada! Jag har ju inga egna barn, så det är ju inte helt lätt att veta vad som passar när, även om jag handlade i hyllorna inom rätt åldersspann...